Pagini

marți, 14 martie 2017

Șmecheria Tăriceanu, acum la Comisia Juridică

Mărturisesc: atunci când Dan Tapalagă și HotNews avertizau încă dinainte de alegeri asupra faptului că principala preocupare a PSD Dragnea + ALDE Tăriceanu va fi să îngenuncheze Justiția, gândeam că exagerează. Știam că sus-numiții sunt toxici, dar preferam să rămân în zona confortabilă în care România ar fi trecut definitiv în faza în care regulile sunt acceptate respectate până și de către borfași.


N-a fost să fie și știm cu toții ce a urmat: Ordonanța 13, cele mai impresionante proteste și neîncrederea. Neîncrederea este sentimentul acela teribil că Celălalt te va trage pe sfoară orice și oricum ar spune. Neîncrederea vine din experiență, nu din neant.

Ideea ca Procurorul general și șefii DIICOT și DNA să fie numiți, respectiv revocați, de Consiliul Superior al Magistraturii, fără ca Președintele României sau Ministrul Justiției să mai aibă legătură cu acest proces, ar putea fi bună (dar nu în orice condiții!). Teoretic, e mai bine ca politicul să nu aibă nimic-nimic de-a face cu numirile în Justiție. Teoretic, Justiția ar trebui să fie o instituție suficient de puternică încât să reziste presiunilor politice și să își numească singură șefii Parchetelor, Înaltei Curți etc. În mod normal (sic!), ar trebui ca politicul/Executivul, să gestioneze doar cadrul, nu să se implice în numirea oamenilor.

Însă a pune acum pe tapet această problemă este, fără urmă de îndoială, o manevră. Nu grija pentru independența Justiției îl mână în luptă pe Călin Popescu-Tăriceanu, ci grija de a-i lua o putere din mână președintelui Klaus Iohannis. Și de a-și face, astfel, jocurile murdare. Pentru că, ghinion!, Klaus Iohannis este în acest moment cel mai puternic adversar al puterii PSD-ALDE. Greu de ucis. Așa că acționează prin învăluire. Spun o lozincă mai mult sau mai puțin seducătoare și, pe la spate, lovesc.

Atunci când se întreabă de ce trezesc atât de multă neîncredere, de ce au ieșit în stradă „proștii” lui Ion Țiriac, liderii PSD și ALDE să se privească în oglindă. Să-și evalueze acțiunile. Dacă ar fi sinceri, ar recunoaște că se folosesc cu ipocrizie de principii, oameni, idei. Oricât de frumos ar minți, politicienii ar trebui să știe că lucrul ăsta se vede.

Așa cum bine a observat Răzvan Chiruță, de aproape o sută de zile nu auzim dinspre PSD și ALDE decât despre atacuri la Justiție și pomeni fanteziste, în loc să dezbatem despre strategii economice, context politic european etc. Jenant.

NOTĂ. Comisia Juridică a Senatului a amânat dezbaterea proiectului care îl scoate pe președinte din ecuația numirii șefilor Parchetului General, DIICOT și DNA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters