Pagini

sâmbătă, 4 februarie 2017

Despre zoo-simbolistica protestelor. Ne vedem #lagirafa

Zona #lagirafa de la Muzeul Antipa cunoaște o mare densitate de manifestanți. Foto: Calin Hera

Protestele din aceste zile, care reprezintă în ultimă instanță o manifestare matură și frumoasă a implicări civice în treburile cetății, prin nonviolență, inteligență și umor, pot fi privite și din perspectiva simbolisticii zoo. La o primă vedere, e o glumă. La a doua vedere, se pot trage concluzii interesante. Rămân deocamdată la prima vedere, cea superficială.



Criza OUG, ca să denumim eufemistic protestele masive împotriva stilului banditesc și provocator în care liderii PSD găsesc de cuviință să guverneze, are ca punct Zero intervenția președintelui Klaus Iohannis în ședința de guvern în care Cabinetul Grindeanu urma să adopte două ordonanțe, una a grațierii, alta a modificărilor la Codul Penal. Cu acea ocazie, președintele Iohannis a spus că în încăpere sunt doi elefanți (cele două ordonanțe).

Manifestanți în marș, purtând elefanți de pluș. Foto: Calin Hera


Următorele animale aduse în discuție au fost câinii. A fost o relatare la România TV a Corinei Dragotescu, direct din Piața Universității, în cadrul căreia fosta jurnalistă remarca prezența la proteste a foarte multor oameni cu câini. Ideea a fost preluată în redacție și rafinată: protestatarii sunt plătiți la bucată, pe cap de adult, copil și câine.

A doua zi după dezinformarea privind plata la bucată a protestatarilor, aceștia au replicat venind la miting însoțiți de câini. Foto: Calin Hera


Pe pancarte, în Piața Victoriei, am văzut fotografii cu figurile premierului, ministrului Justiției, ba chiar și poza lui Liviu Dragnea :), așezate pe trupuri de șobolani.

Pe nou, protestatarii se adună la girafa de la Muzeul Antipa.

Există însă o părere larg răspândită potrivit căreia numiții Liviu Dragnea, Florin Iordache, Sorin Grindeanu și ceilalți ar fi niște porci. Mie mi se pare că aduc mai degrabă a mafioți (mustăciosul), respectiv cozi de topor.

4 comentarii:

  1. Tragedia acestei tari e ca nu mai are liederi, nici de dreapta nici de stanga, iar Klaus Iohannis poate fi numit oricum, doar mediator nu.
    Coruptia, din pacate, afecteaza deopotriva stanga si dreapta politica, doar procentajul difera.
    Nici macar USR-ul atat de mediatizat anul trecut nu e ceea ce au sperat romanii.


    Nu mi-as fi putut inchipui niciodata ca in era Internetului, la douazeci si sapte de ani dupa evenimentele din '89, romanii sa poata fi manipulati cu aceeasi usurinta, dupa aceleasi reguli de manual.

    RăspundețiȘtergere
  2. La faptul că. de ambele părți, oamenii au tendința să ia de buna orice informații din mass media, ba chiar și zvonuri, care sunt compatibile cu ideile lor proprii.

    Am impresia că ambele tabere se învârt într-un cerc închis, un țarc politic mai bine zis, și cineva din afara țarcului îi mână când hăis când cea.
    Trâiesc cu impresia că noi toți pierdem. Și pierdem la greu ...


    PS.
    Nu am votat PSD-ul la alegeri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, știu ce spuneți, Teoria Bulelor. Care este într-o foarte mare măsură adevărată.

      Îmi place să cred că în cazul de față, însă, sentimentul de neîncredere în guvern este îndreptățit, iar ieșirea masivă în stradă este exprimarea acestei neîncrederi + mesajul clar: suntem cu ochii pe voi, nu mai ține să ne luați de proști. Guvernarea este ceva pentru binele public, nu pentru binele guvernanților.

      Are sens ce zic?

      Ștergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters