Pagini

marți, 9 iunie 2015

Horațius Dumbravă lui Victor Ponta: De ce preferați scandalul mediatic explicațiilor date procurorului de caz?

Horațius Dumbravă. Foto: Călin Hera, infocsm.ro
"Domnule prim ministru, fac apel la domnia voastră, cu atât mai mult cu cât aţi fost magistrat şi cunoaşteţi valorile intrinseci ale justiţiei şi statului de drept, în a întări capacitatea democraţiei româneşti de a rezista trecătoarelor interese meschine şi de grup.


Suntem de acord să modificăm textul constituţional care se referă la imunitate. Vorbim despre Constituţie pentru că, după cum ştiţi, nu există imunitate decât pentru arestare şi percheziţie, nu mai există niciun fel de altă imunitate. Dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituţiei aceste prevederi iar, în rest, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimele cazuri aduse în faţa Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiţiei.

(Vă cer să renunțați), în acord cu cele afirmate de dumneavostră, la imunitatea parlamentară privind cererea Procurorului General al României în ce vă priveşte, aflată azi pe rolul Camerei Deputaţilor, de declanşare a urmăririi penale pentru presupuse fapte penale. Este datoria procurorului să aducă probe, fie că ar exista fapte penale, fie că aceste fapte nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală, ori nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni. Acolo, în faţa magistratului veţi putea să arătaţi că acuzele aduse nu sunt întemeiate. Veţi arăta, în acest fel, că democraţia funcţionează în România, că instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria.

(Vă solicit să vă țineți promisiunea și să cereți) comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului introducerea ca teză de modificare a Constiuţiei României înlăturarea imunităţii parlamentarilor.

Evident, singura imunitate care trebuie să rămână în Constituţie trebuie să fie cea legată de votul parlamentarilor şi discursurile de la tribuna Parlamentului. În acest fel, domnule Prim ministru, separaţia puterilor în stat ar funcţiona, iar blocajele constituţionale ce aparent apar acum între Parlament şi justiţie ar fi astfel înlăturate, rezultatul fiind întărirea statului de drept.

(Vă cer să renunțați să mai faceți conexiuni) nedrepte şi nefericite între acuzaţiile oficiale pe care i le aduce Ministerul Public şi lupta politică.


Personal nu am înţeles de ce aţi uzat de acest artificiu public, în loc să fi dat la timp, fără scandal mediatic, explicaţiile necesare procurorului de caz. Obiectiv privind, ancheta penală aflată în derulare la DNA, azi, nu are de-a face cu răsturnarea unui guvern sau mai ştiu eu ce moţiuni de cenzură aflate în dezbatere in Parlament. Pur şi simplu sunt acuzaţii care, după cum înţeleg din ceea ce aţi exprimat public zilele acestea, sunt uşor de demontat. Sincer vă spun că acelaşi lucru îl observ şi la adversarii politici ai domniei voastre: implicarea actului de justiţie într-o bătălie politică. Ancheta penală îşi va urma cursul, sunt convins că sunteţi conştient de acest lucru, indiferent de bătăliile efemere politice, indiferent că temporar nu vi s-ar ridica imunitatea. De aceea, ştiind că sunteţi un jurist eminent, fac apel la domnia voastră în a nu lăsa antrenate instituţii ale democraţiei în bătălii care nu le sunt specific”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters