Pagini

joi, 22 ianuarie 2015

Struţăria lui Greblă sau cine mai sparge embargoul impus Rusiei

DNA face zilnic un portret al societăţii corupte române
Percheziţii la ferma de struţi a lui Toni Greblă. Acesta este titlul unei ştiri pe care HotNews a publicat-o joi, 22 ianuarie 2015. Pentru cei care au deschis abia atunci televizorul, ştirea promite lucruri interesante. Percheziţii înseamnă că există suspiciuni, fermă de struţi sună pitoresc, a afacere de luat în seamă, iar numele lui Toni Greblă are o rezonanţă aparte; în orice caz, nu rimează cu afaceri proprii şi percheziţii.


Toată lumea ştie că dl. Greblă este ditamai judecătorul la Curtea Constituţională, instituţie-reper a tânărului nostru stat de drept. Înainte de asta, dl. Greblă a condus Comisia Juridică a Senatului, a fost un senator "greu", un fruntaş PSD cu care puteai discuta. Aripa luminată. Atât de luminată încât nimeni n-a comentat atunci când a fost numit la Curtea Constituţională. Pare mai de mirare că, azi, procurorii DNA au început urmărirea penală a judecătorului CCR.

Corupţia a ajuns, aşadar, până în curtea Curţii? O întrebare de Naiv prin România. Doar am avut condamnaţi un fost premier, l-am avut pe fratele preşedintelui Băsescu cercetat în stare de arest (în timpul mandatului băsescian), plus o pleiadă din ce în ce mai mare de parlamentari, ex-miniştri, judecători, şefi de consilii judeţene, primari etc.

Dincolo însă de faptul că dl. Greblă e urmărit penal, mai grav mi se pare unul din capetele de acuzare. Nu, nu mă refer la ferma de struţi, nici la şpăgile în BMW, telefon mobil sau "obiecte vestimentare" în valoare de 1.200 de lei. Le consemnez pentru pitorescul lor (aţi observat desigur că nu se mai dau şpăgi în cartuşe de Kent). Dl. judecător urma să exporte produse agro-alimentare (putem presupune că nu ouă de struţ) în Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, cum sensibil se exprimă procurorii DNA. Frumos, înălţător, dar Rusia se află sub un embargou impus de Uniunea Europeană a impus un embargou asupra produselor ago-alimentare din UE, ca răspuns la sancţiunile economice ale UE decise după anexarea Crimeii şi tărăşeniile din Ucraina.

Din grupul de prieteni pe şest ai Rusiei mai făceau parte generalul (r) Constantin Bartolomeu, cetăţean român şi francez, cu o biografie de studiat şi omul de afaceri Ion Bârcină (finul lui Toni Greblă).

Sunt momente în viaţă când realitatea e ca o hârtie de tournesol: te dă în vileag aşa cum eşti sau aşa cum ai fost nevoit să devii. N-aş fi băgat mâna în foc că Toni Greblă e prieten al Rusiei, dar nici că n-ar fi. Poate că nici nu e, poate că omul doar a vrut să facă o găinărie de milioane. Mă rog, o struţărie.

Încă nu e cazul, aşadar, să ne simţim ofensaţi atunci când Victoria Nuland & Co. vin să ne spună să continuăm lupta anticorupţie etc. Avem un popor minunat.

2 comentarii:

  1. Doar o mică observație: embargoul e invers. Adică Rusia a pus embargo pe produsele alimentare din UE, ca răspuns la măsurile noastre. Greblă luptă de la mustață la chelie cu Putin.

    (de ce trebuie să dovedesc că nu sunt robot?! Acum mă faci să mă gândesc: dacă sunt robot?)

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am făcut nimic rău. Eşti primul care se plânge că i se cere să dovedească că nu-i robot. Desigur, un robot cere asta.

    P.S. Mica ta observaţie e corectă, fireşte. Rămâne struţăria.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters