Pagini

vineri, 17 octombrie 2014

PSD a declanşat Operaţiunea "Diaspora"

PSD lucrează în aceste zile la desăvârşirea unei strategii bine puse la punct, prin care rezultatul alegerilor să fie securizat cât mai mult. Ordonanţa de Urgenţă a primarilor traseişti, dată la sfârşitul verii, a fost doar un pas. Semnalul a fost transmis, recepţionat, racolări s-au făcut, dar emulaţia pesedisto-uneperistă n-a cuprins chiar toată suflarea administraţiei locale. Un pic ici, alt pic colo şi cam atât.

Oricum, marile succese se adună picătură cu picătură. Aşa se explică, de exemplu, eforturile lui Victor Ponta de a atrage cât mai mult din voturile basarabenilor. Nu dragul de Iurie Leancă sau de Unire l-a cuprins pe Ponta, ci calculul cinic de a pune mâna pe o felie cât mai mare din procentul care ar pute veni de la Chişinău.


Şi tot nu e suficient, fiindcă rezultatul va fi, se pare, pe muchie. Cum pe plan intern Victor Ponta nu poate spera să-şi lărgească baza electorală, orice ar face, strategii liderului PSD încearcă din răsputeri să mai ciupească ceva din diaspora. Contextul e favorabil, întrucât diaspora e mai fărâmiţată decât oricând. Tradiţional, românii din străinătate au votat cu dreapta, iar în ultimii ani voturile lor au mers, masiv, la Traian Băsescu („vot masiv” însemnând, fireşte, şi minunea Baconschi de la Paris). Acum însă, diaspora e uşor derutată. Fărâmiţarea voturilor de dincolo de graniţe şi cifrele relative privind numărul românilor care trăiesc în străinătate înseamnă o oportunitate. De care Victor Ponta încearcă să profite. Ordonanţa de Urgenţă nr. 64/2014, prin care sunt scutite de taxe unele servicii consulare, e un mod prin care Victor Ponta încearcă să le facă curte românilor din diaspora.

Iar asta nu e tot. Mai trebuie ceva în plus faţă de eventualele voturi "pe bune". Circulă tot mai insistent informaţia că strategii lui Victor Ponta pregătesc o mică fraudă. Despre ce este vorba? În urmă cu o lună, Biroul Electoral Central anunţa care sunt actele pe baza cărora se poate exercita votul. În cazul românilor din străinătate, alături de cartea de identitate şi paşaport, s-a mai adăugat ceva: titlul de călătorie! Este vorba despre un document pe care un cetăţean român îl poate obţine dacă declară că paşaportul i-a expirat sau a fost pierdut ori furat. Până acum, titlul de călătorie putea fi folosit exclusiv pentru întoarcerea în ţară (site-ul MAE încă afişează acest lucru). Mai nou, BEC i-a mai oferit o întrebuinţare. Desigur, din preacinstita grijă ca tot românul să-şi poată exercita dreptul la vot.

Articolul 8 din Ordonanţa 64 dă însă de gol intenţia guvernului: printre alte scutiri de la plata taxelor consulare sunt prevăzute taxe zero la eliberarea titlurilor de călătorie pentru anumite categorii de cetăţeni români (enumerarea se încheie cu generoasa formulă „şi alte situaţii de criză”), precum şi la îndeplinirea procedurilor de stabilire a identităţii în România. Taxele erau de câteva zeci de euro. Dacă ne gândim la o operaţiune de amploare, s-ar aduna o mică avere, aşa că scutirea de taxe ar aduce o economie importantă.

În fine, ca tacâmul să fie complet şi pentru eficienţă maximă, mai e nevoie de o ultimă măsură: eliberarea acestor documente să poată fi făcută şi în ziua alegerilor. Precedentele alegeri ne-au obişnuit cu ideea. E deja tradiţional ca, în ziua alegerilor, secţiile de poliţie să elibereze cărţi de identitate, în mod excepţional.


Urmarea e străvezie, aşa că este recomandabil ca organizaţiile care se vor ocupa de monitorizarea alegerilor să ia în calcul cooptarea de voluntari care să supravegheze şi secţiile de votare din apropierea graniţei.

Publicat în Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters