Pagini

miercuri, 22 octombrie 2014

Al 17-lea minister

Premierul Victor Ponta îşi continuă neabătut programul de pomeni electorale, cu care speră să-şi ţină aproape electoratul tradiţional. O acţiune cu atât mai îndârjită cu cât apar din ce în ce mai numeroase informaţii care dezvăluie un partid PSD măcinat de lupte interne şi marcat de lideri corupţi până în măduva oaselor, gata să facă orice, numai să-şi scape pielea.

Aproape că nu trece o zi fără un anunţ triumfalist, fără promisiuni gogonate. Promisiuni care, la o adică, trebuie onorate de succesorul candidatului Victor Ponta. Pentru că, dacă nu ştiaţi, Victor Ponta nu va mai fi premier decât, cel mult, până în preajma Crăciunului. Fie ajunge la Palatul Cotroceni, fie va fi mazilit de partid dacă nu-i reuşeşte aventura prezidenţială. Prin urmare, nu el va fi acela care să mărească pensii, să indexeze salarii, să reducă TVAl la cine mai ştie ce sau să umple ţara cu mii de autobuze şcolare. El doar promite. El, personal, sau prin intermediul doamnelor şi domnilor pe care şi i-a făcut miniştri.
Astăzi a fost rândul Rovanei Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MFPSV). Nume greu. Dar putem să alintăm acest minister. Să-i zicem de exemplu Ministerul Pomenilor Electorale. Al 17-lea minister. Ministerul sub acoperire.
Cu ocazia unui eveniment „de lansare a unor programe derulate prin fonduri europene”, eveniment care a avut loc la Palatul Victoria şi la care au mai participat premierul şi ministrul Fondurilor Europene (Eugen Orlando Teodorovici), doamna Plumb a prezentat un „cupon nominal” pe baza căruia vor fi acordate noi ajutoare sociale. Vestea bună, aşa cum a prezentat-o doamna ministru, vegheată de faţa candidă a premierului, conţine două informaţii: 1) ajutorul cu pricina se va mări cu 50 de lei şi 2) de el vor beneficia cu 700.000 de persoane mai multe decât până acum. Aşa arată ştirea PSD. Care poate fi privită şi în altă cheie: în România primului ministru Ponta, creşte spectaculos numărul defavorizaţilor! Sunt tot mai mulţi asistaţi social, adică persoane care depind de bunăvoinţa celor de la putere. Ştim acum şi cu cât a crescut numărul lor, cu 700.000 de persoane, care, în strategia lui Victor Ponta, ar putea fi tot atâtea voturi favorabile.
Aceeaşi intervenţie a doamnei ministru al Pomenilor Electorale, dacă acceptaţi alintul, precizează şi numărul total al asistaţilor: 3,3 milioane. Un număr mare, care se suprapune aproape perfect pe ceea ce se numeşte nucleul dur al PSD.
În fine, găselniţa de ultima oră a premierului este aceea că noua poma alocaţie va intra în vigoare după cel de-al doilea tur de scrutin, „tocmai pentru a nu exista niciun fel de interpretări” (Victor Ponta). Altfel spus, pare a zice domnul Ponta, e adevărat că vă mai promit ceva, fix cu zece zile înainte de alegeri (ce coincidenţă, nu mi-ar fi trecut prin cap una ca asta!), dar nu se pune. Nu e pomană electorală fiindcă se aplică după alegeri. Cu alte cuvinte, folosind o şemecherie ieftină, premierul îşi ia de proşti supuşii. Încă o dată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters