Pagini

marți, 25 februarie 2014

Televiziunea este religia neoficială în România

Televiziunea înseamnă totul în primii ani ai secolului XXI. Cel puţin în România. Atunci când vine vorba despre sursele de informare pe care românii recunosc că le utilizează, compatrioţii mei spuncă se închină Zeului TV. Televiziunea este religia neoficială a românilor. Aproape toţi (97%) spun că se uită cel puţin o dată pe săptămână ca să afle ce se mai întâmplă.

Eurobarometrul Standard 80 (toamna 2013) dat publicităţii astăzi mai arată că presa/ziarele (41%), radio-ul (59%) şi internetul (48%) - din care 31% reprezintă reţelele de socializare - sunt celelalte mijloace audiovizuale folosite de români ca să se informeze.


Studiul face o defalcare între mijloacele folosite pentru informarea cu privire la chestiuni politice naţionale, respectiv europene, rezultând cifre asemănătoare:

  • TV (94% naţional / 88% european) 
  • radio (47% naţional / 42% european)
  • ziare (38% naţional / 34% european)
  • internet (31% naţional / 29% european)
Studiul nu aduce răsturnări spectaculoase şi este publicat, la ora la care scriu acest articol, doar în limba franceză. Mai există nişte prime rezultate aici. De consultat anexele de aici.

Per total, românii cred în proporţie de 27% că sunt bine informaţi în legătură cu chestiunile europene, cu 2 procente sub media europeană (care e de 29%). Cei mai bine informaţi se consideră luxemburghezii 52%, urmaţi de finlandezi şi danezi (fiecare, 48%), iar cei care spun că sunt cel mai puţin informaţi despre chestiunile europene sunt bulgarii şi portughezii (21%), respectiv francezii şi spaniolii (8%). 

Turcii sunt cei mai ştiutori în privinţa chestiunilor europene!

Situaţia, fiind bazată pe percepţii, poate fi influenţată de pretenţiile pe care le au asupra lor înşile repondenţii: altfel nu îmi pot explica de ce francezii, de pildă, se consideră mai neştiutori în ale Uniunii Europene decât macedonenii (44% - în studiu au fost incluse şi state nemebre care asipră la statutul de membru; toate au procente mult peste media UE, turcii fiind de departe campioni, cu 58%!).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters