Pagini

joi, 5 decembrie 2013

Şi de ce să dispară ceea ce e foarte OK? Cazul Presseurop

Sigla Presseurop
Am aflat dintr-un editorial publicat la începutul săptămânii că, din raţiuni bugetare, proiectul presseurop.eu ar urma să fie închis la sfârşitul acestui an. Comisia Europeană, prin vocea vicepreşedintei Viviene Reding, le-ar fi dat de înţeles celor de la Presseurop că nu ar intenţiona continuarea proiectului.

Discutăm, desigur, despre ceva mai mult decât un zvon.

Presseurop, probabil cea mai eficientă comunicare despre UE, cu bune şi cu rele

Din punctul meu de vedere, Presseurop a făcut pentru imaginea Uniunii Europene şi înţelegerea a ceea ce înseamnă ea, cu bune şi cu rele, mai mult decât numeroase instituţii, depatamente, comisii, comitete, grupuri de lucru mai mari sau mai mici. Plecând de la o idee simplă
, o revistă a presei europene bazată pe o selecţie inteligentă a articolelor, timp de patru ani, Presseurop le-a oferit celor care au dorit să primească, acces în zece limbi (traduceri de foarte bună calitate) la cele mai importante idei, ştiri, reportaje din Uniunea Europeană. Am putut afla astfel pulsul diferitelor colţuri ale UE, în diferite momente, aşa cum a fost el reflectat în media din ţările respective. O încântare, dacă-mi permiteţi să mă exprim aşa.

În acest fel, cititorii au putut înţelege mai bine ce (li) se întâmplă, au putut să-şi compare ideile, gândurile, cu ale altor europeni, de aiurea, au putut pricepe, cei care au dorit asta, viaţa europeană la firul ierbii. Uniunea Europeană ar trebui să fie, poate înainte de toate, o comunitate care împărtăşeşte valori şi experienţe comune, având posibilitatea de a împărtăşi (eventual constructiv).

Se poate trăi, fireşte, şi fără Presseurop. Cine vrea musai, poate intra pe site-ul cărui ziar doreşte, oricând. Presseurop e însă ziarul cu articolele cele mai relevante. E un ajutor pentru cei care n-au timp suficient ca să caute ei înşişi mereu şi pentru cei care, în lipsa ajutorului Presseurop, nu se vor mai sinchisi să caute şi se vor întoarce la tabloidele locale.

Veţi putea zice: dacă e o idee aşa bună, de ce nu se poate susţine singură? De ce are nevoie de buget european? Întrebări legitime, care se pot ridica în faţa aproape oricărui proiect finanţat din bani europeni (sau din bugete naţionale). Răspund însă aşa cum am început: fiind vorba despre ceva foarte OK, care funcţionează, de ce să dispară? Aş fi curios cât de costisitor e acest proiect, poate cel mai important proiect de comunicare al ei, de nu şi-l mai poate permite Comisia Europeană.  

Până una-alta, vă spun că a fost deschisă o petiţie online în sprijinul Presseurop şi vă întreb ce părere aveţi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters