Pagini

joi, 4 februarie 2010

Rosia Montană. Trei chestii

Amicul meu Mihai Soica a stat de vorbă cu avocatul Virgiliu Ghidra, care apără interesele Fundatiei Soros într-un proces în care cere desecretizarea contractului dintre statul român si Rosia Montană Gold Corporation. Iată ce mi-am notat:

- „Licența este clasificată potrivit Legii 182/2002, fiind considerată un document de securitate națională. Practic, este vorba despre contractul dintre Statul Român și RMGC, unde sunt toate datele tehnice ale proiectului, date pe care nu le putem vedea ca informații de securitate națională. Exploatarea trebuie să fie făcută în conformitate cu interesul național. Această secretizare este abuzivă și nelegală și nu cunoaștem motivația celor care au secretizat dar totul este din domeniul absurdului. Noi nu știm ce anume poate fi secretă în această licență. Dacă nu se permite  accesul putem să bănuim orice

- instanța Curții de Apel Brașov a decis anularea certificatului 4/2004, pentru descărcarea arheologică.Prin urmare RMGC are obligația să reia demersurile pentru obținerea certificatului de descărcare arheologică. „Consecința deciziei de la Curtea de Apel Brașov este refacerea studiului arheologic și fără acest document este blocată procedura de autorizare din punctul de vedere a Ministerului Culturii și Cultelor”.

- Curtea de Apel Alba, prin decizia 75/2007, a dispus anularea mai multor decizii ale Consiliului Local Roșia Montană care se refereau la aprobarea planului de urbanism în zonă, conform căruia zona era declarată mono industrială. Judecătorii au descoperit că mai mulți consilieri locali din Roșia Montană erau incompatibili, fiind angajați la RMGC (Cornel Avram și Constantin David, maiștri). „Instanța apreciază că interesul patrimonial al consilierilor locali angajați ar RMGC este evident și de natură a le afecta obiectivitatea și imparțialitatea în procesul de deliberare”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters