Pagini

duminică, 20 decembrie 2009

Portocala Montană

Mă interesează pericolul ecologic al exploatării de la Roşia Montană. Mă preocupă problema siturilor arheologice din zonă. Mă întreb dacă oamenii din zonă n-ar putea să trăiască decent în urma exploatării turistice a locurilor. Dar mă irită cu adevărat ideea că se va fi plătit o şpagă uriaşă pentru ca acest proiect să fie demarat.

Cred că, dacă s-ar fi discutat despre Roşia Montană în campania electorală, Traian Băsescu şi-ar fi diminuat şansele de a fi reales.

Am scris un editorial în EVZ.

PS Adică, am scris mai multe despre acest subiect, pt că mă intrigă.
Cianură cu zăhărelul
Proiectul Rosia Montana, faza de jos în sus

UPDATE.
O fotografie din zonă, preluată de la fly2sky

9 comentarii:

  1. Chiar m-am mirat ca nu s-a mai pomenit nimic de Rosia Montana, asa m-am gandit si eu, ca Basescu a evitat acest subiect. Situatia economica e foarte proasta in zona, dar nu s-a vazut absolut nici un interes pentru a fi imbunatatita..as zice ca poate intentionat..iar turismul la noi..e inca doar un vis frumos..desi potential ar fi, am niste poze de acolo la mine pe blog. Se pare ca de ce ne e frica nu scapam, Elena Udrea conduce turismul, iar proiectul Rosia Montana e agreat de actuala conducere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Atacul pregatit de Basescu asupra Rosiei Montane este prima rasplata data de
    acesta ardelenilor pentru ca datorita lor a iesit presedinte.
    Dupa cum se vede le multumeste tratandu-i cu cianura.

    As fi curios de ce n-a facut Base in turul 2 un referendum pe tema Rosiei
    Montane iar el sa apara pe afise cu paharul intins cu cianura catre romani.

    Daca aveam un ministru al turismului competent, nu pe coana Leana Udrea, am
    fi avut sansa de a folosi potentialul turistic real al zonei, nu sa facem
    din Romania un tinut al groazei.

    daca va pasa totusi, semnati macar petitia :
    http://www.petitieo nline.ro/ petitie-p1421504 3.html

    RăspundețiȘtergere
  3. @fly2sky: Sunt frumoase fotografiile, pot "importa" una aici?

    RăspundețiȘtergere
  4. HERA – aceasta... apa pura
    Regret, dar din nou “am ceva” cu DVS.!
    • In primul rand ca ideea DVS. cu referendumul este o prostie mare! Chiar daca nu este decat o “demonstratie prin reducere la absurd” (mai tineti minte din liceu ce este asta?).
    • In al doilea rand 4 miliarde de euro ar compensa 25% din imprumutul de 20 miliarde de euro de la FMI.
    • In al treilea rand nu poti dormi pe o saltea plina cu bani si sa te vaieti ca ramai fara saltea daca folosesti banii din saltea. Istoria cunoste foarte multe cazuri (din toata lumea) cand localitati intregi au fost abandonate in intregime din motive economice
    • In al patrulea rand marea majoritate a participantilor (votantilor) la (propusul de DVS.) referendum este departe de (inclusiv departe de intelegerea ecologica a proiectului)... Rosia Montana.
    • In al cincilea rand referendumul (propus de DVS.) costa asa de mult incat din cele 4 miliarde de euro am ramane doar cu 3 miliarde (avand in vedere si costul propunerilor DVS. – corecte – din penultimul alineat al articolului DVS.)
    • In al saselea rand apecierea unui asemenea proiect este o treaba de specialisti (ingineri, economisti, juristi si, de ce nu?!, de politicieni care-i reprezinta pe contribuabili) si nu de referendum. Oricat i-ai explica unui om simplu de la tara sau chiar unui ziarist fara alta pregatire decat cea de ziarist, n-ai cum sa-l faci sa voteze in cunostinta de cauza in problemele complexe de stricta specialitate.
    Din aceste motive eu, de exemplu, la (propusul de DVS.) referendum as vota “pentru” realizarea proiectului Rosia Montana. Pentru ca aduce 4 miliarde de euro la momentul potrivit.
    Asa ca d-nul C. Hera a nimerit din nou cu oistea-n gard. Si daca d-nul C. Hera tine sa faca ceva bun pentru tara asta (nu pentru vreun prieten sau stapan personal) ar putea sa adopte o atitudine cu adevarat civica (nu... Ciuvica!), de exemplu, cerand mai mult de 4 miliarde de euro (chiar si fara argumente economice!).

    Gerard RUGIO

    RăspundețiȘtergere
  5. Poti "importa" o fotografie aici, cu placere...si astept cat mai multe informatii legate de afacerea asta. Cat despre referendum..ar avea valoare in conditiile unei informari corecte si lipsite de interese...nu sub imperiul manipularii si a reclamei...iar reclama cu 4 miliarde de euro are deja vechime...

    RăspundețiȘtergere
  6. @RUGIO: Văd că mi-ati dedicat un articol pe blog, respectiv textul-comnetariu la acest articol, text pe care mi l-ati trimis pe mail si pe care, presupun, l-ati publicat si pe forumul Evz. V-am răspuns pe mail. Reproduc si aici:
    Stimate domn,



    Nu stiu cât de plauzibilă e organizarea unui referendum Rosia Montană, dar o dezbatere adevărată desrpe acest proiect e mai mult decât utilă.



    În altă ordine de idei, vă felicit că le stiti pe toate. Fireste, mult mai bine decât un ziarist fără nicio altă pregătire decât cea de ziarist (vor fi existând destui, o stim sau o presupunem amândoi).



    În fine, mărturisesc că mă deranjează insinuarea legată de stăpânul personal. N-aveti niciun motiv să presupuneti măcar asta, în legătură cu mine, asa cum nici eu n-am vreun motiv s-o presupun în legătură cu dvs. În ceea ce mă priveste, voi continua cu plăcere dialogul cu dvs., cu conditia ca acesta să nu includă jigniri, sugerate sau explicite.
    Cu bine,
    Călin Hera

    P.S. N-am înteles ce părere aveti acum despre primarul Ontanu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca amicul RUGIO e cam bou. Adica inghite nerumegat tot ce-i serveste Gabi R.... Iar cand se va apuca sa rumege, e prea tarziu.
    S-a demonstrat cu cifre de catre Dr. Stefan Ragalie, ca daca s-ar aduna toate cheltuielile de exploatare si ecologizare, proiectul ar iesi pe minus. Prin urmare, si dovezi sunt pretutindeni in lumea a treia, din care facem si noi parte, incepand cu Guyana si terminand cu Noua Guinee, ca se va face un jaf, cum nu s-a mai vazut. Vor scoate aurul si pe urma ... pa ! Cine va suporta chetuielile de ecologizare ? Statul roman, sau nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  8. @pheideas: Nici nu vreau să mă gândesc aşa departe...

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters