Pagini

vineri, 30 octombrie 2009

Nicu Copernicu scria bine


Mai mult din întâmplare, un învătat din Cluj, Bogdan Crăciun, a descoperit în Biblioteca Academiei din Cluj-Napoca o carte rară rău: „De revolutionibus orbium coelestium libri”, tipărită în 1543 - autor Nicolaus Copernicus sau, mai pe româneste, Nicu Copernicu (sic!).
Cartea, tinută în mâna înmănusată de Bogdan Crăciun si fotografiată de Mihai Soica/Evz
Povestea e redată pe larg în Evz într-un articol marca Mihai Soica (bunul meu amic clujean s-a miscat foarte repede: a documentat si a scris articolul în 3-4 ore!). Referintele despre cât de valoroasă e cărtulia (dacă as avea banii ăia, nu i-as cheltui asa, desi respect cărtile), aici.

M-a intrigat un lucru (chiar mai mult decât acela că volumul a zăcut în bibliotecă 50 de ani, fără să aibă cineva habar de asta). Anume, că volumul a ajuns la stat prin nationalizarea colecţiei de cărţi rare a Colegiului Unitarian. Veti spune că si America a fost tot un fel de nationalizare? Hm.


2 comentarii:

  1. Mai sunt si oameni cinstiti in Romania! Sper sa inteleaga tot natul ce criminali au fost cei ce au confiscat...Probabil cartea nici n-a fost inventariata! SUA nu a nationalizat, ci a cumparat participatiuni la bancile respective; banii se vor intoarce la buget cand va vinde acele actiuni.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Daurel: Mă gândeam la „nationalizarea” făcută de conchistadori.

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters