Pagini

miercuri, 3 iunie 2009

Cianură cu zăhărelul. Preluare din Evz

Redau aici editorialul din Evz:

Cianură cu zăhărelul


Sunt câteva săptămâni de când compania Roşia Montană Gold Corporation a pornit o campanie publicitară agresivă. „Ce ai face cu 4 miliarde de dolari?”
O campanie excelentă, deci cu atât mai supărătoare. Întrebarea, repetată obsesiv la TV, e urmată de răspunsurile unor „oameni sim pli” care vorbesc despre: şcoli, grădiniţe, drumuri, pro tecţia mediului, IMM-uri şi aşa mai departe.

Ideea e simplă, deci genială. Opinia publică e atrasă într-un joc de-a planurile. Vorbind despre ele, omul simplu ia ca bună infor maţia că banii (4 miliarde de dolari) chiar ar exista, deşi suma e rezultată din calcule aberante. (În paranteză fie spus, Bogdan Naumovici, artizanul campaniei, a prins foarte bine contextul în care numeroşi români visează la marele pot de la Loto 6/49 şi se gândesc ce-ar face ei cu ditamai averea, dacă ar câştiga.)


Strategia RMGC-Naumovici nu se opreşte aici, ci vizează o lovitură încă şi mai teribilă. Mizând pe un instinct pavlovian, românii, bombardaţi cu atâtea planuri măreţe, vor începe să le trasnforme, mental, în deziderate puse în legătură cu reuşita proiectului Roşia Montană. Proiect care, într-o perioadă în care, oricum, lumea e stresată de criza economică, n-ar mai însemna dezastru ecologic, ci speranţă, Până la urmă, acesta e pariul lui Naumovici: să producă un declic în opinia publică, să schimbe un pic percepţia, să obţină o oarecare favorabilitate. Să fie şi voci care să spună „de ce nu?”, printre cele care zic, aproape unanim, „în nici un caz!”.

Mai departe, e trea ba politicienilor. În noul context, aceştia vor începe să spună că proiectul nu e chiar aşa rău, că banii ăia virtuali sunt ca o gură de oxigen într-o perioadă grea şi alte bla bla-uri. Unul dintre ei, Vasile Blaga (PDL), ministru al dezvoltării, declara săptămâna trecută că el, unul, susţine proiectul şi că situaţia in ves tiţiei ar trebui dezbătută, „foar te serios”, la nivelul guvernului. Nici o surpriză aici. De mocraţii au fost mereu favorabili acestui proiect (aşa se şi explică ofensiva entuziastă a RMGC după instalarea guvernului Boc).

Partea cea mai amuzantă a heirupului de imagine am întâlnit-o pe pagina web a companiei RMGC: un tip cu o cască pe cap (deci aflat la lucru), cu un lac în fundal, bea o cană cu apă. Sub fotografie, aflăm de la Horea Avram, vicepre şe dinte de Mediu RMGC (se poate presupune că el e cel din poză), că, graţie tehnologiei sigure folosite, „apa din iazul de decantare va fi atât de curată încât se va putea bea din ea”. Se spune că o minciună are şanse mai mari să fie crezută cu cât e mai gogonată. Dar asta e, totuşi, prea gogonată!

O scurtă şi necesară aducere aminte: la Roşia Montană se va folosi o metodă bazată pe cianuri care presupune excavarea a patru munţi şi crearea unui iaz de decantare. Aceeaşi metodă a fost folosită şi la exploatarea Transgold (fosta Aurul) Baia Mare. Pentru cei care au uitat: în anul 2000, acolo a avut loc un dezastru ecologic de proporţii, când 100 de tone de substanţe otrăvitoare din iazul de decantare au fost deversate în râurile Someş, Lăpuş, Tisa şi Dunăre.

Oricât de bun ar fi Naumovici, ar fi bine ca, de data asta, să nu-i meargă. Nu i-a ieşit nici cu Cozmin Guşă. Deci, se poate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters