Pagini

joi, 2 aprilie 2009

Războinicului i s-a luat lumina

E foarte bine ca un personaj cum e Gigi Becali să fie dus la mititica, e de bun-simţ să te întrebi de ce acum. E o perdea de fum? Trebuia să uităm repede de ramificaţiile interesante ale cazului Popoviciu, care duseseră, riscant, la Traian Băsescu şi la rudele lui apropiate (frate, fiică)? E o acţiune sută la sută electorală, şi-a dat seama, adică, preşedintele că are nevoie să îmbrace din nou haina de luptător anticorupţie pentru a căpăta un nou mandat? Sau, pur şi simplu, autorităţile române s-au trezit, ieri-dimineaţă, cu poftă de a face dreptate în ţară, că prea ajunseseră lucrurile departe?

Vă rog să mă iertaţi, mi-e greu să cred în ultima variantă. Chiar faptele pentru care Gigi Becali a fost însoţit la Poliţia Capitalei de o armată de mascaţi plini de reverenţă se petrecuseră cu mai bine de două luni în urmă. Aşadar, întrebarea de ce acum şi nu luna trecută sau peste cinci zile trebuie pusă.

Aşadar, Gigi Becali îşi va fi petrecut câteva ore într-un loc de care a reuşit, până deunăzi, să scape: la mititica. Jumătatea plină a paharului stă tocmai în acest enunţ: poţi să ai oricâte milioane şi sute de milioane, oricâţi bodyguarzi şi oricât tupeu; până la urmă, plăteşti. Să nu ne îmbătăm cu apă rece: asta nu înseamnă neapărat că, în România, binele învinge. Înseamnă, însă, că răul e riscant.

Omul care face paradă de donaţiile lui la mănăstirile de pe Muntele Athos este exponentul bogătaşului care a crescut şi a tot crescut folosind metode neortodoxe. Autointitluat „războinic al luminii”, Gigi Becali a mituit, a pus bătăuşi să facă tot ceea ce ştiu mai bine, adică să-i bată pe adversarii tradiţionali sau de ocazie, a înjurat ca la uşa stânii, a făcut paradă de bogăţie, a sfidat autorităţi sau oameni simpli, în fine, s-a comportat ca şi cum, mă scuzaţi, i s-ar rupe de toţi şi de toate. A primit o corecţie vecină cu chelfăneala. Vor urma şi altele, pentru că, în lumea lui, guvernată de legi subterane, urci împrăştiind cadavre în stânga şi-n dreapta, dar, când începi să cobori, apoi te duci, zdravăn, de-a berbeleacul.

Chiar dacă, aşa cum ne-am obişnuit, vor apărea chichiţe care să-l mai salveze odată, războinicul lu’ Peşte e în declin evident. Oricum, veştile proaste îl tot urmăresc cam de un an încoace. Balonul de săpun s-a spart cu ocazia ratării de la parlamentarele de astătoamnă, când a prins abia locul al treilea întrun colegiu pe care îşi imagina că-l va câştiga fluierând. Este, probabil, perdantul cel mai spectaculos al crizei economice; a pierdut mare parte din ceea ce oricum n-avea, cât şi o grămadă din banii cu care îi plăcea să facă paradă. În fine, scandalul „Valiza” l-a scuturat zdravăn. Treptat, nu se va mai putea baza pe complicităţile din toate mediile şi mulţi dintre cei care se gudurau în jurul lui, pe bani frumoşi, îl vor părăsi fără regrete.

E foarte probabil ca ultimul show cu rating mare al lui Gigi Becali să se fi consumat odată cu drumul de ieri-dimineaţă, cu Mercedesul către mititica. Nu cred că va sta prea mult timp acolo. Poate va mai fi plimbat, din când în când, ca ursul. „Războinicul luminii” a fost transformat în clovnul de la răcoare. Altcineva îi va lua locul, dar, până atunci, noi ne vom entuziasma: dacă până şi Gigi e încătuşat, apăi avem justiţie, frate, nu glumă! Tu cu cine votezi?

NOTĂ. Am publicat acest editorial si în Evz.

3 comentarii:

  1. Nu-i pling eu de mila lui Becali, dar acţiuni de genul ăsta (adică, nu-l prajim pe Becali pentru chestii serioase, îl prăjim fiindca i-a 'sechestrat' pe cîţiva jmecheri de Bucureşti care i-au furat maşina)sînt tocmai potrivite pentru a 'îmbunătăţi' imaginea penibilă a justiţiei în Românica. Nici măcar greaţă nu mi se mai face... Părerea mea că după chestia asta o să-i crească iar cota, că o să iasă un mic martir din el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu cred că o să-i mai crească vreo cotă. Si, mai ales, nu cred că asta n-a fost o chestie serioasă. A avea trupe si a le folosi e ceva foarte serios, foarte grav. E gangstereală, Andrei. Si cu asta nu pot să fiu de acord.

    RăspundețiȘtergere
  3. Oare nu i-a fost intinsa o cursa ?
    Politia protejeaza pe HOTI ?
    Ce mai justitie???

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters