Pagini

marți, 7 aprilie 2009

Basarabenii fac rating. Cool!

Iată un nou show cu mare potenţial de ratinguri nebănuite: revolte la Chişinău. Dacă aveau loc la Ruse era mai bine, ajungeau şi mai rapid carele TV, cu moderatorii şi invitaţii lor buni la toate talkshow-urile.

Îi pasă cuiva de ce s-au ridicat basarabenii? Nici vorbă. De la Podul de flori încoace, cei mai mulţi români au privit dintr-o parte la basarabeni. Le-au spus „rusi” când i-au întâlnit prin pieţe, vanzind una-alta şi, în cel mai bun caz, i-au taxat drept visători când aceştia vorbeau despre unire. În cel mai răspândit caz, românii au spus „N-avem nevoie de sărăcia lor, ne ajunge a noastră.” Ştirile de la Chişinău au fost trecute aproape mereu şi aproape peste tot la rubirca „Externe” de unde, în dese rânduri, au fost scoase în favoarea altor ştiri, de prin alte zări mai acoperite de agenţiile de presă internaţionale.

Românii de dincoace de Prut nici nu ştiu prea bine ce nu le convine basarabenilor, n-au votat ei cu comuniştii? Se întâmplă deseori ca fraţii despărţiţi multă vreme să nici nu vrea să mai aibă de a face unii cu alţii, mai ales dacă li se tot induce ideea că fiecare doreşte ceva material de la celălalt. La Bucureşti, oamenilor li se spune că basarabenii vor banii românilor şi, mai ales, paşapoarte româneşti ca să poată pleca înspre Occident. La Chişinău, oamenilor li se spune că românii (prezentaţi ca nişte duşmani) le vor ţara, cu bogăţiile ei, şi vor să le exploateze forţa de muncă. Aceasta e politica, aceştia sunt politicienii.

Există însă ceva mai mult decât atât. De acord, cei care protestează acum nu pot accepta încă patru ani de comunism, de închistare, de lipsă de perspective. Înainte de orice gând înalt, e vorba de vieţile lor concrete. Dar ei privesc înspre Bucureşti cu speranţa. N-o fi România modelul perfect, dar e un model şi o năzuinţă.

Cei mai mulţi dintre demonstranţi sunt tineri, înfricoşător de tineri. Înfricoşător pentru puterea vândută, pentru dezinteresul din România. Aceşti copii sunt o forţă pentru că văd drumul bun şi sunt greu de dus de nas. Copiii din Basarabia n-au părinţi şi bunici pe măsură (varstinicii din mediul rural au votat masiv cu comuniştii, fără să-şi pună întrebări). Dar, ciudat, mulţi dintre ei au învăţat cumva, din aer, ce e bine pentru ei. Acum fac rating. Posibil, au şansa să facă istorie. Eu cred că e cazul ca românii de pe ambele maluri ale Prutului să se privească în ochi unii pe alţii. Ca într-o oglindă.




UPDATE 1. Agentia Mediafax scrie că „tensiunea în rândul manifestanţilor a crescut brusc după ce autorităţile au stropit protestatarii cu dejecţii din WC-uri, colectate în cisterne.” Asta, deja, mi se pare de CEDO.

UPDATE 2. Voronin a devansat discursul de la 19.30, acuzând organizatorii manifestatiei de "vandalism", cu scopul vărsării de sânge. „Acţiunile lor sunt bine organizate şi bine plătite, privesc alte forţe şi se impune aplicarea unor măsuri”, a zis el. Agenturile, deci. Huliganii, deci.

UPDATE 3. La ora 20.00, miting în Piata Universitatii. Bucuresti. Zona liberă de comunism si de neocomunism. Mitinguri asemănătoare sunt anuntate în toate marile orase din România.

UPDATE 4. Voronin şi liderii celor trei partide de opoziţie ce au intrat în Parlament au avut deja o primă rundă de negocieri. Potrivit agenţiei ruse RIA Novosti, ei ar fi ajuns la o înţelegere privind recalcularea voturilor. NOTĂ. Am adăugat imagini de la negocierile cu pricina. Mi-au fost semnalate de către Mihnea



NOTĂ. Vă invit pe evz.ro pentru relatări la minut.

5 comentarii:

  1. E tare faza cu dejectiile, dar eu am stat in piata in jur de 3 ore si nu a fost chiar asa, s-a stropit cu apa, au fost masinile pompierilor. Tinerii de la noi isi cer dreptul.

    RăspundețiȘtergere
  2. ei, as... era mai bine rating cu becali. ne-ati innebunit 3 zile cu ciobanul, am scris de ieri pe forumuri ca se intampla ceva in Basarabia si presa e la cules de ciuperci si la lins fundul lui Becali. Abia azi la amiaza s-a mutat atentia pe Basarabia, desi lucrurile incepuse de ieri. Dar ce sa faci, asta va e meseria, mai intai imbecalizati tara, apoi va plangeti ca vai romanul s-a otevizat.
    In seara asta la 8, in Iasi, Piata Unirii, miting pasnic de solidaritate cu tinerii din Chisinau.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Elena: M-as bucura sa nu fi fost „chiar asa”, ar fi inacceptabil, la orice norme te-ai raporta.

    @Marius din Iasi: Cazi în păcatul de a generaliza. Cum te simti atunci când auzi sentinta „Românii sunt violatori si hoti”?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce spune Voronin cu agenturile străine e exact ce spunea Ceauşescu în 1989. Presa românească mercenară şi azi susţine teoria miilor de agenţi KGB care ar fi acţionat în 1989, Voronin pretinde acum că din România au venit autobuze cu protestatari http://bataiosu.wordpress.com/2009/04/07/voronin-din-romania-au-fost-aduse-autobuze-cu-protestatari/

    RăspundețiȘtergere
  5. poate ca basarabenii fac trafic si rating acuma
    dar in 2008 au fost doar 33 de stiri despre ei pe tvurile din romania
    pe politicalocala.ro la sectiunea analize gasesti tot mini-studiul

    RăspundețiȘtergere

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters