Pagini

miercuri, 4 noiembrie 2015

Am tăiat porcul. Cum îl preparăm? La cald despre demisia lui Ponta

Victor Ponta a fost demisionat. Micul Titulescu a fost forţat nu de stradă, pe care nu dă doi bani, ci de aceia care l-au ţinut acolo, pe care i-a servit şi care l-au lăsat să profite de poziţia de premier. Exponentul lor a fost acum Liviu Dragnea, aşa cum anticipam aseară într-o postare pe Facebook.



Este un gest normal, poate singurul din cei trei ani în care am fost procopsiţi cu acest băiat. Salut gestul, nu e important acum ce anume l-a determinat să o facă: Strada, Dragnea, sistemul, oculta, ruşinea (dar devine important în momentul ulterior, când încep calculele pentru guvernul care se coace).

Evoluţia politică a lui Ponta a deveni previzibilă din momentul Plagiatului; era clar că se va fâsâi lamentabil. Deznodământul a fost doar grăbit de tragicul incendiu de la Club Colectiv. Victor Ponta era de mult balast. Trăgea partidul în jos. Trebuia de mult sacrificat, dar Dragnea & Co nu au făcut asta pentru că nu aveau certitudinea că vor mai controla coaliţia guvernamentală. Nici acum nu sunt, dar capul lui Ponta era singurul gest logic menit să încetinească prăbuşirea partidului.

Cei din PSD ştiu însă, dacă au capul pe umeri, că au primit doar un răgaz prin renunţarea îndreptăţită la Ponta, Cred că puţine sunt variantele de evenimente care să deturneze atenţia străzii. Pentru că Strada e acum parcă mai puternică decât niciodată, fiindcă îi conţine pe cei mai dinamici şi mai educaţi oameni pe care îi poate mobiliza o societate. Vorbim despre grupa aceea de vârstă, studii, joburi după care se dă în vânt toată lumea, de la publicitari la vânzătorii de maşini şi parfumuri.

Partidul Facebook are acum cele mai mari şanse să devină realitate, dar este imprevizibil cum va arăta el. Partidul Facebook este energia cea mai curtată acum de forţele Sistemului, care vor încerca din răsputeri să manipuleze. Partidul Facebook e un organism mai viu decât anticipau mulţi, iar evenimentele Coloana lui Oprea şi Tragedia de la Club Colectiv n-au făcut decât să amorseze ceea ce se cocea.

Partidele clasice nu trebuie să se uite la sondajele de până alaltăieri. Nu mai înseamnă nimic, oricum vor face legile electorale.

PSD trece prin cel mai greu moment, mai greu decât pierderea alegerilor prezidenţiale de anul trecut.

PNL are vâânt în pânze, dar avantajul e înşelător. Liberalii au o mare responsabilitate. Trebuie să vină cu oameni noi, buni, în care strada să aibă încredere.

ALDE nu există. Nici MP.

UNPR a dispărut, odată cu vârfurile de lance Gabriel Oprea, Piedone, actori şi traseişti mai vechi şi mai noi. Şi nici Onţanu nu cred că se simte prea bine. Nimeni nu se va mai încurca cu ei. Această balama politică şi-a încheiat misiunea.

UDMR încearcă să joace, dar nu mai are suflu.

Cred că Strada trebuie să propună bună parte din noii lideri.

- va urma -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters