Pagini

marți, 27 august 2013

Pod de gaze naturale peste Prut. Sau pe dedesubt

O ştire mică pentru UE, mare pentru România şi Basarbia: au început lucrările la gazoductul Iaşi - Ungheni. La eveniment a participat comisarul european pentru energie Gunther Oettinger, alături de premierii Ponta şi Leancă.

"Va fi redusă dependenţa energetică a republicii Moldova de un singur furnizor", a zis Oettinger, sec, referindu-se la Maica Rusie.

Gazoductul "Ungheni – Iași" va avea 42 km, e prima conductă de gaz natural care face legătura dintre Rep. Moldova şi România aka. UE şi va avea o capacitate maximă anuală de 1 miliard de metri cubi (o treime din consumul de gaz al Republicii Moldova). Împreună cu o nouă conductă lungă de 130 de kilometri și compresoarele care urmează să fie construite, noua interconexiune va livra gaze naturale orașului Chișinău. 


Comisia Europeană a aprobat deja o finanțare în valoare de 7 milioane de euro în cadrul Instrumentului european de vecinătate și de parteneriat și a programului de cooperare transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013. Guvernul României s-a angajat de asemenea să sprijine Republica Moldova cu suma de 9 milioane de euro. Costurile totale de construcție sunt estimate la 28 de milioane de euro.

Am luat toate aceste date dintr-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România; textul integral îl puteţi găsi aici. Ştirea mi se pare importantă şi o trec pe blog pentru că simt în aer ceva în legătură cu Basarabia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

PA-uri, poezii şi mirări

Uneori recunosc: bărbaţii pur şi simplu nu înţeleg nimic. Scriu despre asta pe blogul meu secret ;)

Din lume

free counters